Budgetlægning og budgetregulering
Emnerne nedenfor udgør ikke en udtømmende liste, læs eventuelt mere i Budgetforudsætningerne for dette års budget. Find det seneste vedtagne budget ved at følge linket i den øverste boks og læs teksten under "41 Skoler" i Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalgets del af budgettet.
Indhold - korte beskrivelser og/eller links vedr. budgetlægning og budgetregulering
Budget 2025 på silkeborg.dk
Find Budget 2025 på silkeborg.dk
Budget 2025 består af én publikation (en pdf-fil) og indeholder både overordnede beskrivelser og opgørelser samt beskrivelser af de enkelte udvalgs områder:
- Politiske udvalgsmål
- Budgetforudsætninger for de enkelte bevillinger under udvalget
- Takstskema
Download filen, følg linket i indholdsfortegnelsen til Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget og nærlæs nedenstående indhold:
- S. 123: Udvalgsmål
- S. 126: Overblik over bevillingsområderne på Bevilling 41 Skoler
- S. 128: Folkeskolen (Folkeskolen, almen; Folkeskolen, special (Pulje til særlige indsatser); Folkeskolen, modtagelsesklasse; Folkeskolen, fællesudgifter (Fælles skolevæsen; Befordring; IT og bygninger; SSP; Projekter))
- S. 130: SFO/Klub (SFO/Klub, almen; SFO/Klub, special, SFO/Klub, fællesudgifter og -indtægter (SFO-tilskud; lønpuljer)
- S. 131: Bevillingens øvrige budgetområder (Ekstern afregning (Bidrag til privat- og efterskoler; Tilskud til og fra afdelinger); Tandplejen; PPL; Lettilgængelige behandlingstilbud for børn og unge; Silkeborg Ungdomsskole)
- S. 133: Takstoversigt
- S. 258: Budgetoversigt
Tidsplan for samarbejdet om skolernes budget 2025
Lærere kan fra og med skoleåret, hvor de fylder 60 år, aftale en nedsættelse af arbejdstiden med 175 timer årligt for fuldtidsansatte.
Lærere, der fylder 60 år efter 31. juli 2016, omfattes ikke af ordningen.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler – De enkelte skoler > Almen undervisning, Aldersreduktion.
Fleksjob generelt
Fleksjob er et tilbud til personer, der pga. en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.
Jobcentret kan give tilbud om fleksjob til personer, som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet pga. en varig og væsentlig begrænset arbejdsevne. I fleksjobbet tages der hensyn til, at medarbejderes arbejdsevne er begrænset, og kommunen udbetaler et tilskud til lønnen, der kompenserer for den nedsatte arbejdsevne.
Jobcentret træffer afgørelse om retten til fleksjob efter indstilling fra rehabiliteringsteamet.
(Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering)
Fleksjob – ’gammel ordning’
Lønudgiften til medarbejdere på den gamle fleksjobordning finansieres med 1/3 i skolens budget og 2/3 som statslig refusion, der tilfalder skolen direkte (i enkelte tilfælde dækker den statslige refusion og skoleafdelingen hver halvdelen af finansieringen). Ansættelsen af en person i fleksjob (gammel ordning) er således udgiftsneutral for skolen. Der oprettes ikke længere fleksjob under den gamle ordning.
Fleksjob – mikrofleksjob/C-fleksjob
Mikrofleksjob er et fleksjob på maksimalt 10 timer/uge. Skoleafdelingen finansierer et antal mikrofleksjob, aktuelt 31. Tilskuddet er i 2023 på 53.000 kr. pr. mikrofleksjob og vil typisk dække hele lønudgiften. Skoler, der påtænker at ansætte en fleksjobber, kan forhøre sig i Skoleafdelingen om eventuelle ledige puljemidler.
Der gives kompensation for uhensigtsmæssige elevtal således, der beregningsmæssigt gives alle skoler et minimum på 8% i frie timer i forhold til det samlede antal beregnede tildelte timer. Begrebet ’frie timer’ er et udtryk for det beregnede antal timer, som en skole har til rådighed, når hele skolen er dækket med 1 pædagogisk medarbejder til hver klasse i alle timer. Frie timer skal dække 2-lærertimer, holddeling, supplerende undervisning og vikardækning mm.
Kompensation til frie timer er dannet ved omfordeling af ressourcerne mellem skolerne.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler - De enkelte skoler > Almen undervisning.
Fra og med 2023 er midlerne til lønopfyld fordelt ud til skolerne, og der gives ikke længere lønopfyld fra en central konto.
Tildeling til Mellemformer på de enkelte skoler. Tildelingen til den enkelte skole er beregnet ud fra et grundbeløb, elevtallet samt socioøkonomiske faktorer.
Tildelingen til Mellemformer indeholder de tidligere ressourcer fra:
- Tildeling af støttetimer til almenskolerne
- Puljen som oprindeligt blev afsat til at styrke skolernes robusthed og rummelighed i forhold til at fremme alle børns trivsel
- Skævvridningspuljen til skolerne
- Puljen til sygeundervisning i hjemmet (skolerne kan dermed ikke længere søge om disse midler)
- Finanslovsmidler til flere lærer i folkeskolen
- Tildeling fra DSFU til Mellemformer
- Silkeborg Ungdomsskoles 10. klasse tildeles heraf til Mellemformer-modellen
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet.
Budget til personforsikringer indgår i det ’øvrige budget’ og indeholder midler til forsikring vedrørende erhvervssygdom (AES), arbejdsulykke og ansvar for lærerpersonale og pædagoger.
SFO’erne tildeles et beløb til aktiviteter med børnene.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.05 Skolefritidsordninger – Ressourcetildeling > Børneudgifter.
Skolebiblioteker budgetteres med et grundbeløb og et beløb pr. elev med baggrund i elevtalsprognosen. Beløbet er indregnet i budgetbeløbet for undervisningsmidler i skolens ’øvrige budget’.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 – De enkelte skoler > Undervisningsmidler.
Læs mere om skolebibliotek / PLC under Pædagogik og drift, boksen PLC Pædagogisk Læringscenter
Skævvridningspuljen til skolerne er nedlagt pr. 1.8.2020, og den samlede pulje indgår i puljen til Mellemformer.
Skævvridningspuljen er
fordelt til alle SFO’er efter modellen for mellemformer.
Der gives fra og med budget 2021 ikke længere tilskud til afholdelse af sygeundervisning i hjemmet. Den overvejende del af budgettet er overført til puljen til Mellemformer (LFSI), og midlerne er således på forhånd lagt ud til skolerne.
Almen undervisning
Tildelingsmodellen giver en grundtildeling pr. skole og herefter beregnes tildelingen til den enkelte skole efter en faktorfordeling pr. elev til faserne 0.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-9. klasse.
Kompensation til frie timer
Der gives kompensation for uhensigtsmæssige elevtal således, der beregningsmæssigt gives alle skoler et minimum på 8 % i frie timer i forhold til det samlede antal beregnede tildelte timer. Begrebet ”frie timer” er et udtryk for det beregnede antal timer, som en skole har til rådighed, når hele skolen er dækket med 1 pædagogisk medarbejder til hver klasse i alle timer. Frie timer skal dække 2-lærertimer, holddeling, supplerende undervisning og vikardækning m.m.
Inklusionscentre
Ressourcerne til inklusionscentrene tildeles i form af årlige takster pr. elev.
Almen SFO
Alle ordinære SFO’er tildeles dels et årligt grundbeløb og dels et årligt beløb pr. barn.
Special SFO
Ressourcerne til specialSFO'erne tildeles i form af årlige takster pr. barn.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler – De enkelte skoler, 03.22.05 Skolefritidsordninger – Ressourcetildeling.
Medfinansiering ved overgang til inklusionscenter/specialklasse
Når en elev visiteres til inklusionscenter/specialklasse, medfinansierer den afgivende skole som hovedregel et beløb svarende til 6 ugentlige timer pr. elev i det kommende skoleår.
Undtagelser for medfinansiering
- Visitationsudvalget visiterer til specialklasse for en elev, som skulle have startet i børnehaveklasse eller 1. klasse for det kommende skoleår. Dog undtaget hvis en elev er startet i 1. klasse og efter 5. september alligevel ikke skal fortsætte i almen skole, her medfinansierer den afgivende almenskole
- Visitationsudvalget visiterer en elev som er tilflytter fra anden kommune til specialklasse
- Visitationsudvalget visiterer en elev, som skulle have startet i overbygningsskole fra grundskolen til specialklasse
- Hvis en elev revisiteres fra en specialklasse til en anden specialklasse
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler – 11 Pulje til inklusionscentre.
Hver skole tildeles et budget til uddannelse af lærer. Budgettet indgår i det ’øvrige budget’.
Hver SFO tildeles et budget til uddannelse af personale. Budgettet indgår i det ’øvrige budget’.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler – De enkelte skoler > Uddannelse og 03.22.05 Skolefritidsordninger – 03 Øvrige > Kurser.
Beløb til undervisningsmidler er budgetlagt på hver enkelt skole og dækker følgende udgiftsområder:
- Administration
- Elevaktiviteter
- Undervisningsmaterialer
- Madordninger/skolebod
- Kantine
- Mindre inventar
- Ekskursionsbeløb
- Afregning med Copydan for spillefilm og billeder
- Andet, herunder skolebestyrelsernes udgifter bl.a. til deltagelse i kurser og lignende samt medlemskab af Skole og Forældre og rejseforsikring for elever og lærere.
- Et beløb til transport tur/retur Aarhus Station/Ahl Hage. Budgetbeløb, som tidligere er givet til de skoler, der har haft brug for to busser, er indregnet her.
Se yderligere information i de seneste budgetforudsætninger på Silkeborg Kommunes hjemmeside, følg vejledningen i øverste boks med link til budgettet. Find 03.22.01 Folkeskoler – De enkelte skoler > Tildeling til midler til undervisning.