Samskabende processer har til formål igennem undersøgende processer at udvikle praksis, så der skabes bedre muligheder for at eleven udvikler sig og trives.
Vi er i gang med en udviklingsproces på skolerne, hvor 5 skoler er gået forrest i arbejdet. Det væsentligste i de samskabende processer er den måde, hvorpå møderne mellem aktører i barnets liv bliver afholdt. Disse møder er bygget processuelt op, hvor eks. medarbejdere på skolen, forældre og andre relevante medspillere interviewes om, hvad der går godt, udfordrer og hvad man konkret vil gå hjem og afprøve. Alle går ud fra mødet med en konkret opgave, som der skal afprøves inden man mødes igen. På denne måde er der fokus på, at de voksne omkring eleven gør noget andet sammen og en tro på, at det kan være med til at skabe bedre muligheder for at eleven udvikler sig og trives.
Se model som viser den samskabende proces her:

Se ovenstående model inkl. eksempler vedr. møder, opbygning samt beskrivelse af roller og processer, som pdf-fil
PPV (Pædagogisk Psykologisk Vurdering) er stadig et skriftligt redskab til vurdering af specialpædagogisk behov hos et barn, men kommer kun i spil, hvis man på baggrund af alle de aktiviteter, der er afprøvet og dokumenteret i processen, vurderer, at der er et støttebehov på over 9 timer. PPV’en bygger altså på alt det, der er afprøvet og dokumenteret i processen, og inddrages dermed i PPV’en.
Det vil sige, at ved tvivl om et støttebehov over eller under 9 timer, så er det en samskabende proces der sættes i gang, ikke en skriftlig PPV.
Se model som viser, hvornår der laves samskabende processer, og hvornår der laves en skriftlig PPV her:

Se ovenstående model som pdf-fil
Materialer vedr. samskabende processer i ESDH-systemet
I denne mappe i GO, EMN-2021-01621, findes:
- Skabeloner til mødedagsordener og dagsorden med interviewspørgsmål
- Hjælpespørgsmål til at komme i gang med arbejdet med samskabende processer
- Præsentationer fra emnemødet den 31. januar 2023 om Samskabende processer og "Fra PPV til samskabende processer" samt
- Hovedkonklusioner fra interviews med udviklingsgruppen
- Inspirationsartikel om skriftlighed i en pædagogisk praksis