Fagene, herunder valgfag
Læs om fagene generelt, om valgfag, om fransk/andre fremmedsprog, om det obligatoriske emne seksualundervisning samt om "Alle børn cykler" og førstehjælp
Valgfag
Der opereres med obligatorisk valgfag til 7. og 8. årgang (60/120 timer) og et udbud til 9. årgang.
Læs mere om Børne- og Undervisningsministeriets retningslinjer for valgfag.
Kompetence til godkendelse af valgfag, der ligger udenfor valgfagsrækken
Kompetencen til at godkende nye valgfag som forsøgsordning eller som permanent tilbud på den enkelte skole delegeres til skolechefen. For at sikre kvaliteten af valgfagstilbuddet i forbindelse med udbud af nye valgfag skal skolerne følge Undervisningsministeriets retningslinjer for etablering af nye valgfag.
Besluttet: Byrådet den 28. august 2017
Fransk og andre fremmedsprog
Børne- og Ungeudvalget kan give tilladelse til, at skolerne, efter at have søgt tilladelse i udvalget, kan tilbyde fransk og andre fremmedsprog fra 5. klasse.
Besluttet: Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2013
Status i skoleåret 2024/25: Der er ingen folkeskoler, der udbyder fransk!
Obligatoriske emner
Kvalitet i seksualundervisningen i samarbejde med Sundhedsplejen
Besluttet: Børne- og Ungeudvalget den 28. maj 2013 og den 7. april 2015.
Andre emner
Cyklistforbundets børnecyklingkampagne ”Alle Børn Cykler”
Link til Cyklistforbundets børnecyklingkampagne ”Alle Børn Cykler”
Cyklistforbundet har siden 2002 arrangeret den årlige børnecyklingkampagne ”Alle Børn Cykler”, som er landets største børnemotionskampagne. Kampagnen, som køres i samarbejde med Novo Nordisk og Jyske Bank, henvender sig til skoler over hele landet.
Der er tale om et frivilligt og gratis set-up for skolerne, hvor der er lagt op til, at alle klassetrin kan deltage.
Orienteret: Børne- og Ungeudvalget den 6. december 2021
Førstehjælp i folkeskolen
Førstehjælp er en del af undervisningen i folkeskolen under det obligatoriske emne færdselslære. Herudover skal førstehjælp også indgå i folkeskolens idrætsundervisning.
På baggrund af opfordring fra Silkeborg Ungebyråd (nedlagt i 2022) og drøftelse i udvalget om hjertestartere og førstehjælpskurser i folkeskolerne undersøgte skolechefen i 2017 muligheden for at opsætte hjertestarter på skolerne og afholde kurser for medarbejdere og elever i overbygningen. Der blev afsat 350.000 kr. fra Skoleafdelingens centrale pulje til at opsætte hjertestartere på skolerne, og der blev i 2017-2019 afsat 1.250 mio. kr. fra omstillingspuljen til kurser i livreddende førstehjælp til samtlige medarbejdere og elever i overbygningen.
Besluttet: Børne- og Ungeudvalget den 7. marts 2017