Skip til hoved indholdet
    Hjem Styrelsesvedtægtens bilag og underbilag Bilag 3: Undervisningens ordning, almenområdet GDPR, BYOD, Chromebooks og Google Workspace

GDPR, BYOD, Chromebooks og Google Workspace

Her er samlet en række informationer, som er relevante for forældre m.fl. vedr. IT i folkeskolen, i nogle underbilag

Politiske beslutninger vedr. IT

For at understøtte de nye krav til IT i undervisningen ønsker Silkeborg Kommune fremadrettet at tilstræbe, at der på 4.–9. klassetrin er en IT-enhed pr. elev.

Overbygningsskoler har satset kraftigt på at skabe læringsmiljøer, hvor hver elev har en computer. Dette opnås dels ved, at eleverne selv medbringer udstyr (BYOD, Bring Your Own Device), dels ved supplement med skolens udstyr.

På mellemtrin og indskoling har skolerne fortrinsvis stillet IT-udstyr til rådighed for elevernes læring, hvor flere klasser deles om IT-udstyret. Nogle få skoler har forsøgt sig med BYOD på disse årgange, hvilket generelt ikke har været en stor succes, ifølge evalueringen.

For at understøtte behovet for IT-udstyr til udlån, primært på 4.–6. klassetrin, indkøbes Chromebooks for et samlet beløb på 5,5 mio. kr.

Besluttet: Børne- og Ungeudvalget den 5. april, 3. maj, 9. august og 6. september 2016

Dette bilag er opdelt i fire underbilag

I Silkeborg Kommune har vi valgt, at børnene skal kunne medbringe deres eget udstyr i skolerne og anvende det i undervisningen - også kaldet Bring Your Own Device (BYOD)

Silkeborg Kommune opfordrer til BYOD på skolerne, men skolen har et ansvar for, at personligt, tidssvarende udstyr kan stilles til rådighed for de børn, som ikke selv kan medbringe udstyr.

BYOD og forsikring

  • Forsikring i forhold til benyttelse af digitalt udstyr i skolen: Samtlige skader skal altid behandles efter dansk rets almindelige regler om erstatning.
  • Hvis et barn benytter eget digitalt udstyr: Det er valgfrit, om et barn vil benytte sit eget udstyr i forbindelse med undervisningen. Når barnet har valgt at benytte personligt digitalt udstyr, har skolen umiddelbart intet erstatningsansvar. Det betyder, at det som udgangspunkt er forældrenes indbo- eller familieforsikring, som skal dække, hvis barnet beskadiger eller mister udstyret.
  • Hvis et barn gør skade på andre børns digitale udstyr: Hvis et barn gør skade på et andet barns udstyr, er det et forhold mellem parterne selv. Parterne skal dermed selv anmelde skaden til eget forsikringsselskab.

Ifølge retspraksis kan skolen kun pålægges et erstatningsansvar, hvis en skade er sket som følge af en forsømmelse fra skolens side.

Læs om love og regler om erstatningsansvar nedenfor.

Alle børn i 3., 4., 5. og 6. årgang låner en kommunalt ejet Chromebook, og de har erstatningsansvar, hvis de gør skade på skolens digitale udstyr

Generel orientering til forældre om Chromebook

Der er udarbejdet en generel orientering til forældre om Chromebook samt en kort indføring om brugen af Google Workspace for Education, herunder databehandleraftaler (notat, august 2023)

Chromebooks og forsikring

Lovgrundlag: Lov om hæftelse for børns erstatningsansvar mv. (5.3.2018)

  • Forsikring i forhold til benyttelse af digitalt udstyr i skolen: Samtlige skader skal altid behandles efter dansk rets almindelige regler om erstatning.
  • Hvis et barn gør skade på skolens digitale udstyr - erstatningsansvar: ”Undervisningsministeriet har udtalt, at folkeskoleloven ikke indeholder bestemmelser om erstatning for skader, der måtte ske på undervisningsmidler, imens de er udlånt til eleverne. Spørgsmål herom må derfor afgøres efter dansk rets almindelige regler om erstatning. Byrådet eller skolens leder kan ikke ved aftale eller lignende pålægge elever eller forældre erstatningsansvar i videre omfang, end hvad der følger af dansk rets almindelige regler om erstatning. Det er således ikke eleven, som bærer ansvaret for enhver - også hændelig - beskadigelse og bortkomst. Såfremt en Chromebook bliver beskadiget, vil der altid blive foretaget en konkret vurdering af sagen, og kun i de tilfælde, hvor eleven har handlet ansvarspådragende, vil der blive rejst et krav om erstatning.” Skolen har altså samme ret som andre til at kræve erstatning af en skadevolder, også når skadevolder er et barn. I disse situationer er det Silkeborg Kommunes Forsikringsteam, der står for sagsbehandlingen. Indberetningen foretages af skolen til forsikring@silkeborg.dk, hvorefter Forsikringsteamet påbegynder behandling af sagen.
  • Børns erstatningsansvar jf. Justitsministeriets pjece: Ved erstatningssager er det ikke skolelederen, men Silkeborg Kommunes Team Forsikring og Risikostyring, som tager beslutningen vedr. erstatningskrav til forældre/barn ud fra gældende lovgivning på området. Forældre opfordres til at undersøge egne forsikringsforhold og herunder mulighed for eventuel dækning på lånt computer.
  • Hvis forældrenes forsikring ikke dækker skaden? Som tidligere nævnt, bliver der krævet erstatning fra barnet (forældrene), såfremt barnet er erstatningsansvarligt. Dækker familiens forsikring ikke, træder Lov om hæftelse for børns erstatningsansvar i kraft. Det betyder, at har et hjemmeboende barn under 18 år lavet en skade, som barnet kan bebrejdes, kan skadelidte nu kræve op til 7.500 kr. i erstatning fra den forælder, der har forældremyndighed over barnet. Er der fælles forældremyndighed, hæfter forældrene solidarisk.

Se Justitsministeriets pjece fra 2011 på ft.dk: Børn skal også betale - om børns erstatningsansvar (pdf)

Se forsikringsguiden.dk om Børns ansvar

Se forsikringsguiden.dk om Forældres ansvar

Politiske beslutninger

Med afsæt i erfaringerne med digital undervisning under Corona-nedlukning og på baggrund af klare anbefalinger fra kommunens skoleledere ønsker Skoleafdelingen at udvide den faste udlevering af Chromebooks til 4.-6. årgang til fremadrettet også at inkludere eleverne på skolernes 3. årgang fra skoleåret 2021/22 og frem.

Besluttet: Børne- og Ungeudvalget den 1. marts 2021. Orientering om praktisk og økonomisk drift den 3. maj 2021.

Byrådet vedtog i begyndelsen af oktober 2016 at bevilge penge til hardware til skolerne i Silkeborg Kommune, således at alle børn i 4., 5. og 6. klasse har en Chromebook.

Læs om love og regler om erstatningsansvar nedenfor.

Gennem flere år har skolerne i Silkeborg Kommune anvendt Google Workspace for Education som en integreret del af den undervisning, der foregår dagligt. Her er en gennemgang af praksis.

Google Workspace er tænkt som en kontorpakke til erhvervslivet. Google stiller den samme pakke til rådighed for uddannelsesinstitutioner. Det betyder, at Google ikke anvender reklamer på såkaldte Core-produkter: Google Docs, Google Sheets, Google Classroom, Gmail m.fl., som for skolerne ikke er relevante. 

Det betyder samtidig, at Google ikke indsamler oplysninger om brugere.

Hvis du vil vide mere, kan du finde yderligere information på Google Workspaces hjemmeside om sikkerhed og privatliv.

Barnets Google-konto

Når et barn starter i skolen i Silkeborg Kommune, oprettes automatisk en Google-konto til barnet. Kontoen er placeret i skolernes eget domæne, silkeskole.dk.
Sammen med den oprettede konto tildeles barnet også en Gmail-adresse baseret på barnets Unilogin-brugernavn og silkeskole.dk. Et eksempel kan være brugernavn@silkeskole.dk.

Når barnet første gang anvender sin Google-konto, er der allerede oprettet to mapper, som benyttes i den daglige undervisning. Dels en personlig afleveringsmappe, som barnets lærere og pædagoger har adgang til, og dels klassens mappe, som klassens børn har adgang til. Heri kan lærere og pædagoger placere opgaver, artikler og andet, som børnene skal bruge til arbejdet i klassen.

Adgang til Google apps

Via Google Workspace har barnet adgang til flere af Googles kerne-apps. I det omfang der er aldersrestriktioner på en app, vil det ikke for pågældende børn være muligt at starte appen fra deres respektive silkeskole.dk-konto.

Adgang til YouTube, Blogger og G+

I forhold til YouTube er der restriktioner på, hvilke videoer brugeren kan se, når skolernes Google Workspace-løsning anvendes.

YouTube: eleverne kan ikke kommentere på YouTube med deres silkeskole-konto, og de kan ikke have kanaler under silkeskole.dk. Eleverne kan stadig se YouTube, hvis lærere linker til YouTube-videoer. Alle elever kan stadig logge på YouTube med andre konti. Anbefalingen er, at elever benytter YouTube uden login.

Silkeborg Kommune har begrænset adgangen til ikke-godkendte apps og tilføjelser, så brugere ikke kan installere eller logge på ved at benytte skolekonto til oprettelse af bruger på disse. Adgangen til dette er generelt blokeret. 

Sociale medier

De fleste sociale medier tillader, at man opretter sig som bruger via en email-konto eller via en Google-konto. Det er skolernes politik, at man i undervisningen ikke arbejder på sociale medier uden forældrenes samtykke, hvis børnene er under 13 år.

Skolerne kan dog ikke forhindre, at børnene selv anvender deres Google-konto til at oprette sig på et socialt medie.

Sletning af Google-konto

Barnets Google-konto og tilhørende data slettes et år efter, at barnet er udgået fra Silkeborg Kommunes skolevæsen. Perioden er afstemt efter erfaring med, at børn ofte vender tilbage for at hente data, de ikke fik med sig ved skoleafslutning.

Love og regler

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (følg linket via datatilsynet.dk)

BK nr. 178 af 05. marts 2018 Bekendtgørelse af lov om hæftelse for børns erstatningsansvar og om skærpet erstatningsansvar for anstiftere og ledere af opløb

LBK nr. 1070 af 24. august 2018 Lov om erstatningsansvar

Hvis teksten på retsinformation.dk er "Historisk", så søg øverst til højre under "Senere ændringer til forskriften" og find den gældende udgave. Send desuden besked til webmaster.

Skoleafdelingen - Sekretariatet, Team Kvalitet og Myndighed

skoleudvikling@silkeborg.dk (webmaster)

skole@silkeborg.dk (konkrete henvendelser)