Medicingivning i skoletiden
Instruks for håndtering af medicin i skoletiden
Baggrund
Skolerne modtager af og til henvendelser fra forældre, der ønsker hjælp til at give børn med kroniske sygdomme eller ved længerevarende sygdomsforløb, medicin i skole og sfo/klub tiden.
Formål
- At alle kronisk syge børn uhindret kan deltage i undervisning i Silkeborgs folkeskoler og fritidstilbud.
- At sikre personalet på skolerne den rette instruktion og vejledning i forbindelse med medicingivning.
Fremgangsmåde
Udgangspunktet for at skolen kan påtage sig ansvaret for at give medicin til en elev er, at det er lægeordineret medicin, hvor den behandlende læge eller sygehus skriftligt har vurderet, at opgaven kan overlades til forældrene.
En aftale om at give medicin i skoletiden laves mellem skolens ledelse, personale og forældre og godkendes af øverste leder på skolen inden igangsætning.
Udførende medarbejdere skal gives indgående instruktion og vejledning, og dette skal være nedskrevet i et dokument, der er tilgængelig for og kendt af de implicerede medarbejdere. Herunder skal der også foreligge en klar aftale om, hvad man gør ved sygdom/vikardækning.
Det skal være beskrevet skriftligt, hvilken mængde, styrke og med hvilken hyppighed medicinen skal gives. I aftalen skal det tilmed fremgå tydeligt, hvem der har ansvaret for, at medicinen er tilgængelig på skolen, og hvor medicinen kan opbevares forsvarligt.
Særlige forhold
Da det er en opgave, der pålægges af ledelsen, er det også i sidste ende ledelsen, der står som ansvarshavende i forhold til, om medicineringen udføres korrekt.
Medarbejdere kan i dialog med ledelsen i særlige tilfælde fritages delvist eller helt fra opgaven. Det skal være muligt at få hjælp fra relevant sundhedspersonale fx til instruktion i brug af EPI-pen eller andet. Ved akut opståede situationer handler medarbejderne efter bedste evne og hjælper eleven bedst muligt.
Læs på sundhedsstyrelsen.dk om medicingivning i skoler og dagtilbud
Behandlet i AfdelingsMED Skole 14. december 2020