Skolelederen kan i ganske særlige tilfælde tillade fravær i form af ekstraordinær frihed.
Udgangspunktet er, at elever har pligt til at møde i skolen hver dag, og derfor skal der generelt anlægges en restriktiv vurdering ved beslutning om, hvorvidt der skal gives tilladelse til ekstraordinær frihed. Tilladelse til ekstraordinær frihed skal derfor have undtagelsens karakter.
Ekstraordinær frihed gives typisk i forbindelse med særlige begivenheder af betydning for familien og eleven, eller når elevens forældre ønsker at tage eleven med på ferie uden for almindelige ferieperioder.
Udgangspunktet er, at ansøgning om ekstraordinær frihed skal ske forud for afholdelsen.
Udgangspunktet kan fraviges i særlige tilfælde, dog – igen som udgangspunkt – ikke senere end 3 dage efter ekstraordinær frihed er påbegyndt.
Der skal foreligge en god grund til, at der ikke har været ansøgt om ekstraordinær frihed tidligere.
Ansøgning om ekstraordinær frihed af op til en dags varighed skal ske til klasse-/kontaktlæreren. Skolen kan fastsætte et maksimum for, hvor mange lovlige fraværsdage af én dags varighed, klasse-/kontaktlæreren kan godkende. Herefter skal fravær af én dags varighed godkendes af skolens ledelse.
Ansøgning om ekstraordinær frihed af mere end 1 dags varighed skal ske til skoleledelsen.
Ved vurderingen af, om ekstraordinær frihed skal tillades efter stk. 1, skal særligt lægges vægt på, om fraværet ud fra en konkret vurdering har negativ betydning for
- elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder,
- elevens motivation og læringsparathed,
- elevens alsidige udvikling eller
- andre elevers tilegnelse af kundskaber og færdigheder.
Ved vurderingen af, om ekstraordinær frihed skal tillades efter stk. 1, skal der anlægges en restriktiv vurdering og navnlig udvises tilbageholdenhed, hvis eleven inden for det seneste år har haft fravær af større omfang.
Skolelederens beslutning om, hvorvidt der kan gives tilladelse til ekstraordinær frihed er en forvaltningsretlig afgørelse.
Det betyder, at skolelederen har pligt til evt. at partshøre over oplysninger, fx afgivet af klasse-/kontaktlæreren, om elevens faglige niveau mv., såfremt oplysningerne er væsentlige, til ugunst og forældrene ikke er bekendte med oplysningerne.
Desuden skal skolelederens afgørelse leve op til reglerne om en forvaltningsretlig afgørelse.
- Alle afgørelser vedr. frihed/afslag på frihed skal arkiveres i ESDH-systemet, gerne jf. enkeltsagsprincippet i elevens sag, og eventuelt i Aula, f.eks. i en mappe pr. klasse (se trin-for-trin-guide), i ”Sikre filer” (kræver to-faktor login, husk at oprette nyt dokument). Fraværet kan altid ses i IST Elevadministration (TEA), men afgørelsen skal altid kunne genfindes, f.eks. i forbindelse med aktindsigt.
- Breve udsendes, når skoleleder skønner det nødvendigt.
Forslag til tekst vedr. breve til forældre om partshøring, afgørelse om afslag på ekstraordinær frihed og bevilling af ekstraordinær frihed findes i GO, EMN-2019-05693
Dokumenter i sagen fremsendes til forældrene via Aula/E-boks.
Det er forældrenes ansvar, at eleven kan følge med i undervisningen trods afholdt ekstraordinær frihed